Begeleid zelfstandig wonen

Varrari’s Huis biedt een safehouse aan in Roermond voor jongeren en jongvolwassenen die na een behandeling in een gespecialiseerde kliniek nog een intensieve nazorgperiode nodig hebben om hun herstel duurzaam vast te houden. De technieken en systematieken die in dit safehouse worden gehanteerd sluiten daarom aan bij hersteltechnieken en methodieken van de kliniek waar zij behandeld zijn.

Deze woonvorm heeft een maximum bewonersaantal van 8 jongeren vanaf 16 tot en met 25 jaar die voldoende zelfredzaam zijn op het gebied van zelfstandig wonen, maar op enkele leefgebieden nog hulp nodig hebben. Elke jongere krijgt in dit safehouse een eigen studio (eigen woon-, slaap-, en badkamer, toilet en kitchenette) als tijdelijke woonplek, wat een veilige plek voor hem of haar biedt. Op deze locatie zijn er dagelijks van 8.00 tot 22.00 uur meerdere begeleiders, waaronder ervaringsdeskundigen, aanwezig voor de jongeren. Zij verzorgen de (individuele) dagelijkse begeleiding en groepssessies.

Net als bij de beschermde woonvorm wordt er in dit safehouse met de jongere een begeleidingsplan gemaakt waarbij wordt gekeken op welke leefgebieden (door op “leefgebieden” te klikken wordt bezoeker doorverwezen naar andere pagina met meer informatie) de jongere zich nog kan ontwikkelen. Afhankelijk van de doelen die een jongere heeft, het persoonlijke herstelproces en/of vaardigheden die nog ontwikkeld kunnen worden, wordt een Plan van Aanpak opgesteld. Alle leefgebieden waar de jongere nog hulp bij nodig heeft worden hierin meegenomen.